fbpx

Abecedarul țesăturilor

A

AJOUR
Broderie pe țesătură obținută prin scoaterea firelor din urzeală sau din bătătură, rărituri cu scop decorativ de-a lungul unei țesături. Se numește „a-jour”(de zi) pentru că este un ornament perforat care permite pătrunderea luminii.

ALPACA
Firele de alpaca sunt obținute de la rasele de cămile Alpaca, din America de Sud – acestea produc un fir suplu, moale, călduros dar și foarte ușor. Spre deosebire de lâna de oaie, firele de alpaca nu conțin lanolină și sunt considerate hipoalergenice. Cele mai fine fire de alpaca sunt obținute de la rasa Suri, iar cele mai scumpe și rare sunt cele de Vicuna.

B

BATISTE
Este o țesătură complet naturală, din bumbac sau in. Este foarte fină, plăcută la atingere, puternică și cu o durabilitate mare. Fiind un produs fabricat doar din fire naturale de înalta calitate, nu provoacă alergii. Pentru fabricarea acestui țesut, firele de cambric se împletesc foarte strâns, rezultând într-o țesătură neobișnuit de frumoasă.

BOUCLE’
Un termen francez pentru a descrie o fibră cu fir creț sau cu noduri. Acesta este cel mai des întâlnit la lâna.

BUMBAC
O fibră naturală care crește in semințele plantelor de bumbac. Fibrele sunt de obicei de 1/2inch la 2 centimetri lungime. Cele mai lungi fibre discontinue, soiurile Pima (Peru) și egiptene, produc țesături de bumbac de cea mai înaltă calitate.

C

CAȘMIR
Este un material obținut din lâna caprelor de Cașmir. Lâna este prelucrată din păr lung, mătăsos, producând un material fin, moale și în același timp puternic. Producția de lână de Cașmir este limitată la zona cuprinsă între Cașmirul Indian, China și Mongolia.

D

DAMASC
Damascul se referă la tipul de țesătură folosit pentru a crea florale țesute cu Jacquard sau modele geometrice. Țesătura poate di făcută din bumbac, in, poliester sau din fibre amestecate.

E

ECOSIL POLIESTER
Ecosil înseamnă că fibrele de poliester sunt rotite foarte compact pentru a conferi țesăturii un aspect curat și o rezistență la umplere și abraziune.

ELASTAN
Elastanul este doar o denumire generică pentru cea mai elastică fibră folosită in industria textilă. Cuvântul „elastan” este folosit in Europa, în timp ce „spandex” este folosit in Statele Unite. Această fibră are o bază copolimerică, fiind obținută din poliuretan și poliester. Are proprietatea de a se lungi cu până la 600%, și de a-și reveni la dimensiunea inițială atunci când este eliberată. Elastanul este comercializat sub diverse mărci înregistrate, cea mai cunoscută fiind Lycra.

F

FAILLE
Este o țesătură lucioasă, moale și fină, de mătase, formată din bumbac, mătase sau fibre fabricate.

G

GABARDINĂ
O țesătură robustă cu o țesătura de twill, care poate fi fabricată din bumbac, lână sau fibre sintetice.

I

INUL
O țesătură fabricată din fibre obținute din interiorul tulpinii lemnoase a plantei de in. Fibrele sunt mult mai puternice și mai lucioase decât bumbacul. Stofele de țesături sunt foarte reci și absorbante. Inul este una dintre cele mai vechi fibre textile din lume.

J

JACQUARD
Orice țesătură care are un model țesut în țesătură, mai degrabă decât imprimat pe ea, este un Jacquard. Brocade și damasc, sunt tipuri de țesături Jacquard. Aceasta poate fi produsă din fibre naturale sau sintetice.

JACQUARD KNIT
O țesătură tricotată în care se utilizează un mecanism de tip Jacquard. Acet dispozitiv controlează individual acele sau grupele mici de ace și permite crearea unor tricoturi foarte complexe și cu un model foarte înalt, în relief.

JERSEU
Un termen generic folosit pentru o țesătură fără o coaste distinctă. Inițial din lână, țesătura Jersey a fost fabricată pentru prima oară pe insula Jersey, de unde îi provine și denumirea. Astăzi tricoul poate fi tricotat din mai multe tipuri de fibre.

K

KNIT
Tricoturile sunt realizate în același fel în care o eșarfă tricotată este făcută de cineva acasă cu două ace și o minge de fire . Tricotatul este un proces prin care din fire creează un rând de bucle și apoi acele bucle se leagă cu un alt rând de bucle și așa mai departe. Țesăturile tricotate sunt în mod natural elastice datorită buclelor.

L

LÂNA
Este un produs textil foarte popular, realizat din părul unor animale și folosit la tricouri si alte produse. Fibrele de lână sunt compuse din mai multe straturi. Lâna reţine căldura deosebit de bine, motiv pentru care este utilizată adesea pentru pulovere călduroase sau îmbrăcăminte de iarnă moale şi plăcută. Printre tipurile de lână se numără caşmirul, angora, merino, lână de miel şi mohairul. Lâna de oaie este cea mai întâlnită, fiind obţinută prin tundere o dată sau de două ori pe an.

LYCRA
Lycra este fibra spandex comercială, creată de firma multinaționala DuPont. Este ușoară și moale, dar mai puternic și mai durabil decât cauciucul. 85% din consistența sa este de poliuretan.

M

MĂTASE
O fibră de filament natural produsă de viermele de mătase în construcția coconului său. Majoritatea mătăsii este colectată de la omizi cultivate și provin din Asia.

MERINO
Este un tip de lână care provine de la oile de Merino. Acestea produc o fibră de lână cu firul lung și fin. Rezultatul este o țesătură subțire, moale și luxoasă.

MICROFIBRĂ
Materialul fabricat din microfibre înseamnă că filamentele țesăturii sunt extrem de fine și, de obicei, un amestec de fibre de poliester sau poliamidă (nailon). Țesăturile din microfibră sunt ușoare, arată și se simt luxoase.

MODAL
Modalul este fabricat din celuloza din fag și este în esență o varietate de raion. Produsele textile fabricate din modal au proprietăți anti-crează și sunt ușor de îngrijit.

O

ORGANZA
Organza este o țesătură simplă, fină, transparentă, fabricată din mătase. Cei mai mari producători sunt din China, India, Franța și Italia.

P

POLIESTER
Acesta este atât numele unei țesături, cât și al unei fibre. Poliesterul are rezistență ridicată la abraziune. Absorbția redusă permite ca fibra să se usuce rapid.

R

RAIONUL
O țesătură de mătase realizată din pastă de lemn, bumbac sau alte materii vegetale. Este o țesătură slabă, plăcută pielii și absoarbe umezeala.

S

SATIN
Un tip de țesătură țesut cu caracteristică de a fi extrem de lucios pe o parte și mat pe cealaltă. Poate fi fabricat dintr-o varietate de fibre.

SPANDEX
O fibră sintetică din poliuretan. Este ușor, foarte elastic, puternic, durabil și neabsorbant pentru apă și uleiuri.

SINTETIC
Textilele sintetice sunt materiale obținute în mod artificial, din celuloză modificată chimic. Categoria produselor sintetice este mult mai vastă decât cea a produselor din fibre naturale. Țesăturile din materiale sintetice (melană, nailon, tergal, viscoză) au o suprafață lucioasă și fără asperități, însă de cele mai multe ori se încarcă electrostatic, emană căldură și își pierd rapid din calitate, scămoșându-se.

T

TWILL
Este o stofă caracterizată prin țesătura în diagonală, înspicată. Țesătura de twill este mai lejeră, călduroasă, moale și mai elastică decât pânza. Produsele sunt fabricate din bumbac de calitate, neted sau pieptănat, sau în amestec de poliester.

Aveți nevoie de ajutor? Contactați-ne