fbpx

Atunci când vrei să schimbi atmosfera din dormitor, living sau bucătărie, dar fără prea mult efort și investiții mari, cea mai sigură cale este utilizarea decorațiunilor, în special a materialelor textile. Reprezintă un element folosit constant în amenajările interioare deoarece contribuie la aspectul și confortul general al casei și, nu în ultimul rând, ne colorează locuința, pentru că se prezintă într-o varietate de culori și modele. Dar să găsești formula perfectă pentru a crea un ambient plăcut în interiorul unei locuințe cu ajutorul textilelor, este o artă și totul ține de niște principii de design interior. Prin urmare, cum le alegem, ce material folosim? Iată câteva sfaturi de la designerii de interioare.

Alege modelul și culoarea materialelor textile în funcție de stilul de amenajare

Deși modelul materialelor textile ar trebui ales în funcție de preferințe, trebuie ținut cont și de stilul de amenajare. Într-o încăpere unde mobilierul și restul elementelor de decor sunt în nuanțe neutre, materialele textile folosite: lenjerie de pat, perdele- în nuanțe vibrante sau imprimeu spectaculos vor crea un efect cu totul special. Modelele cu printuri îndrăznețe sau discrete vor atrage privirea. O canapea cu tapițerie de culoare neutră va ieși în evidență cu perne decorative, ori o pătură cu un model interesant.

Textura

La fel ca și în cazul modelelor și culorilor, și texturile pot fi folosite în combinație pentru a putea fi create contraste interesante, spre exemplu neted cu aspru.

Folosește mai multe straturi de materiale

Pentru un plus de confort ”îmbracă-ți” locuința în mai multe straturi. Folosește la ferestre perdele și draperii, pe canapea suprapune mai multe pături.

Textile naturale, sintetice sau amestecate

Dacă vrei să creezi o atmosferă cât mai naturală și relaxantă, cu un plus de confort folosește pentru lenjeria de pat textile precum bumbacul. Sau dacă vrei să emane eleganță și un farmec aparte satinul, mătasea, catifeaua vor contribui din plin.

Bumbacul – este un material textil 100%, non-alergen, ce absoarbe și elimină umezeala cu ușurință. Este un material textil clasic și extrem de versatil, ce se prezintă sub diferite texturi și grosimi. Este un material puternic, durabil în timp, ce se spală ușor și la temperaturi ridicate și se usucă rapid. În amenajarea unui dormitor este folosit, de regulă, pentru confecționarea lenjeriilor de pat, a păturilor, dar se poate regăsi și în alte textile, precum covoarele și perdelele.

Poliesterul – este un material textil puternic, ce se poate spăla ușor la 30-40 de grade, se usucă ușor și are rezistență crescută la deformare plastică, la pete și nu creează cute. De regulă este folosit în amestec cu alte materiale, cum este bumbacul, și se folosește pentru lenjerii de pat, perdele.

Mătasea – reprezintă o țesătură textilă fină, moale, ce ajută la crearea sentimentului de eleganță într-o încăpere. Este un material rezistent, dar totodată delicat, ce necesită multă atenție și îngrijire, mai ales că se pătează ușor. Nu se șifonează ușor și datorită compoziției firului se pretează pentru a fi colorată în cele mai frumoase culori.

Articolele de lenjerie de pat din mătase naturală creează un anumit confort la purtare, fiind ideală și pentru persoanele ce suferă de alergii, deoarece nu permite fixarea și dezvoltarea acarienilor. Perdelele de mătase oferă un aer luxuriant și rafinat în dormitor sau living.

Nailon – este o fibră complet sintetică, denumită și ”mătase artificială”. Este moale, fluid, plăcut la atingere, rezistent  și foarte popular și accesibil ca preț. Frecvent se folosește pentru confecționarea perdelelor și a tapițeriilor.

Rayon – este o fibră semisintetică, moale, confortabilă, versatilă și vine într-o varietate de formă, cel mai comun tip de raion fiind cunoscut sub numele de vâscoză. Este folosit pentru tapițerii, perdele.

Catifea – la fel ca și mătasea, emană eleganță și permite încăperii să aibă un aer luxuriant. Este folosit, în special, pentru confecționarea de lenjerii de pat, perdele, dar și tapițerii pentru canapele.

Alte opțiuni de textile

Alte opțiuni de materiale textile sunt lâna, pielea, denim, iută, satin  etc. Textilele sunt un factor important pentru finisajul dormitorului, dar nu numai. Anumite materiale textile se pretează a fi utilizate atât în interior, cât și la exterior. Pe piața de profil, în ultimii ani au apărut o serie de materiale textile realizate cu o tehnologie de ultimă generație.

Țesăturile TopTextil, regăsite la OrigamiHouse, sunt fabricate prin tehnologia Cleanaboo, care are proprietatea de a limita absorbția lichidelor în țesătură. Astfel, lichidul vărsat, de apă, cafea, vin, se va transforma în picături și nu va intra în țesătură. Lichidul vărsat se va șterge cu o cârpă moale sau un prosop de hârtie. Materialul este ideal pentru a fi folosit pentru diferite obiecte tapițate: canapele, tabureți, scaune, pat. Tehnologia Cleanaboo+ facilitează îndepărtarea celor mai dificile pete, precum cele de cafea, ciocolată sau de cerneală și nu permit murdăriei să adere la fibrele țesăturii. De asemenea, țesăturile TopTextil etichetate cu marca Petproof prezintă o rezistență crescută la zgârieturile provocate de ghearele animalelor de companie. Au o textură moale și netedă și orice urmă de mizerie se îndepărtează ușor cu o rolă de scame sau cu o lavetă umedă. Pot fi folosite pentru canapele și fotolii.

 

2 Comments

  • Badin
    Posted 28 ianuarie 2023 21:35 0Likes

    Hei, sunt atat de incantat ca am gasit pagina dvs. web, chiar v-am gasit din greseala, in timp ce cautam altceva pe Google, Indiferent ca sunt aici acum si as dori doar sa va multumesc pentru o postare minunata si un blog interesant complet ( Imi place, de asemenea, tema/designul), nu am timp sa le citesc pe toate momentan, dar am marcat-o si am adaugat si fluxurile dvs. RSS, asa ca, cand voi avea timp, voi reveni sa citesc multe mai mult, Va rugam sa tineti pasul excelent b.|

    • origamiClient
      Posted 31 ianuarie 2023 16:54 0Likes

      Buna Sorana. Multumim frumos pentru aprecieri! Speram ca blogul nostru sa fie in acelasi timp inspirational si educativ. Ramaneti pe aproape, ca mai urmeaza multe teme interesante 🙂

Lasă un comentariu

Aveți nevoie de ajutor? Contactați-ne